Ouders in de school

Als ouder vraagt u zich waarschijnlijk ook af wat u voor de school van uw kind(eren) kunt betekenen. Wij hebben voor u op een rijtje gezet wat wij als school doen aan communicatie en wat kunnen doen met uw hulp.

Ouderavonden
Twee keer per jaar is er een 10 minuten gesprek waarin u wordt uitgenodigd om te praten over uw kind en de voortgang. Tijdens deze 10 minuten gesprekken wordt gesproken over het rapport van uw kind. Deze gesprekken worden gepland nadat de rapporten uitgereikt zijn. Er wordt met het plannen zoveel mogelijk rekening gehouden met uw beschikbaarheid, de gesprekken zijn altijd na schooltijd.

Aan elk begin van het schooljaar houd(en) elke docent of docenten een open avond waarop de ouders van de nieuwe leerlingen van de klas worden uitgenodigd. Op deze avond kunt u kennis maken met de nieuwe docent(en) en tevens kunt u deze avond ook vragen stellen over de nieuwe vakken die uw kind gaat volgen.

Ook wordt er elke wisseling van vak (dit gebeurt een paar keer per jaar afhankelijk van welke leeftijdsgroep uw kind zit) een open avond gehouden zodat u kennis kunt maken met de vakdocenten. Zo ziet u ook wat uw kind doet bij de richting die uw kind heeft gekozen.

De datums voor deze avonden worden nog aan u bekend gemaakt.

Mochten er tussendoor dingen zijn waar de school van op de hoogte moet zijn dan kunt u terecht bij de klassendocent. U kunt met hem of haar een afspraak maken. Mochten er dingen zijn die niet kunnen wachten dan kunt u ’s ochtends voor schooltijd terecht, of kort met de leerkracht praten als u uw kind in de klas brengt.

U kunt aan het begin van ieder schooljaar uw contactgegevens opgeven bij de klassendocent van uw kind. Met gescheiden ouders wordt rekening gehouden. U kunt als u daar behoefte aan heeft de communicatie via één adres laten lopen, maar via twee adressen is ook mogelijk. Alle e-mails en brieven worden dan naar u beiden toegestuurd zodat u beiden op de hoogte bent van schoolactiviteiten en ouderavonden.


Helpen binnen de school
Jaarlijks wordt er per klas een lijst opgesteld waarop de klassendocent taken heeft gezet. Een paar voorbeelden hiervan zijn: leesouder, schoonmaken (de klas van uw kind inclusief het materiaal van de klas), luizenouder, klassenouder, begeleider op kamp, autorijden naar buitenschoolse acitivitetien etc. Op deze lijst kunt u aankruisen waar u bij zou willen helpen, u mag één of meerdere activiteiten aankruisen. U bent niet verplicht hier deel aan te nemen maar wij verwachten als school dat iedere ouder zijn of haar steentje zal bijdragen.

MR
Als school hebben wij ook een medezeggersschapsraad (afkorting: MR). Als ouder heeft u hier recht op, dit is namelijk wettelijk geregeld. Deze MR komt elke maand bij elkaar in het schoolgebouw, als het nodig is om vaker te vergaderen is hier uiteraard ruimte voor. Uit elk jaargroep mogen er minimaal 2 mensen en maximaal 3 mensen zich aan de MR toevoegen, de MR mag zelf beslissen of er iemand extra bijkomt als zij dit nodig vinden. De MR geeft ouders inspraak. De MR heeft een document waarin de statuten staan. Hierin staat beschreven wie de leden zijn van de Mr, hoe de verkiezingen georganiseerd worden en waar de MR advies- of instemmingsrecht op heeft. De MR heeft drie soorten bevoegdheden: instemmingsrecht, adviesrecht en informatierecht.

De MR in is opgebouwd uit twee partijen (geledingen):
- de peroneelsgeleding
- de oudergeleding

Elke ouder en elke leerling kan zich kandidaat stellen als lid van de medezeggenschapsraad. In de verkiezingen wordt uiteindelijk bepaald wie er lid mogen worden.

Beide geledingen, dus de personeelsgeleding en de oudergeleding hebben instemmingsrecht over die zaken die voor hen van wezenlijk belang zijn. Ouders en personeel hebben bijvoorbeeld beiden instemmingsrecht als het gaat om: schoolplan, schoolgids, het schoolreglement, grotere financiële beslissingen, de manier waarop ouders betrokken worden bij hulp in en aan de school. Beiden partijen hebben een cruciaal belang hiervan.

De oudergeleding heeft ook recht in de MR op instemmingsrecht als het gaat om de besteding van de vrijwille ouderbijdrage. Het gaat hier namelijk om het geld van de ouders.

Tevens overlegt de MR met de school allerlei zaken zoals: de besteding van geld en gebouwen, het vastestellen van vakanties en vrije dagen, de manier waarop men ouders wil laten meehelpen in het onderwijs (denk aan leesouders, luizenouders, schoonmaken, klassenouder etc.), het kiezen van de lesmethoden voor de vakken, verbeteringen in het onderwijs, andere vakken dan de wettelijk verplichte vak- en vormingsgebieden (denk aan de keuzevakken die onze school aanbied om leerlingen hun talenten en sociaal- emotionele ontwikkeling te stimuleren).

Het adviesrecht geeft ouders in de MR de kracht om hun advies aan de school te geven. Maar het advies van de ouders hoeft niet doorslaggevend te zijn om een bepaalde beslissing wel of niet door te zetten. Het schoolbestuur en de directie moeten in een aantal gevallen advies vragen over hun plannen met de school, denk aan fusieplannen, het aanstellings- en ontslagbeleid van personeel.

Er zijn ook zaken waar ouders alleen over geïnformeerd worden en waarbij ze geen instemmings- of adviesrecht op hebben. Bijvoorbeeld als het gaat om nieuw personeel aannemen. Dit is een zaak dat alleen de leerkrachten aangaat. De ouders hebben alleen het recht om de informatie te ontvangen. De directie of het bestuur is dan ook verplicht om deze informatie te delen.

Klachtenregeling
De klachtenregeling biedt u de mogelijkheid om formeel en procedureel te handelen, als u ontevreden bent.

Soms vind er op school een gebeurtenis plaats waar u (als ouder maar ook als personeelslid) het niet mee eens bent. U kunt dan een klacht indienen. Wij hopen dat u in de meeste gevallen eerst probeert om zelf het probleem met elkaar op te lossen door bijvoorbeeld in gesprek te gaan en uit te spreken wat er dwars zit en hoe u zich daarbij voelt. Mocht u er samen niet uitkomen dan kunt u naar de schooldirecteur komen om het probleem daar neer te leggen. Mocht u er met de schooldirecteur ook niet uitkomen dan kunt u terecht bij de klachtencontactpersoon: Marjon Pas tel: 090 588 341 9, u krijgt eerst de school aan de telefoon waarna u wordt doorverbonden met Marjon. Marjon Pas werkt voor de stichting PANTA RHEI en hanteert ook deze klachtenregeling, ze staat dus als externe kracht in onze school waardoor we eventuele problemen op een professionele en prettige manier kunnen oplossen. De klachtenregeling kunt u open in de link hieronder.  


klachtenregeling.pdf (155659)