Visie en missie

Speerpunten
Onze school blinkt uit in verschillende talenten. We bieden naast de gewone verplichte vakken zoals rekenen, taal, gym en oriëntatie op jezelf en de wereld nog veel andere opties aan. We zijn een school die sport, muziek, tuinieren, drama en creatieve vakken aanbieden zodat kinderen op tijd uitvinden wat hun talent is. Dit zal ze helpen om later in de toekomst betere keuzes te maken bij het kiezen van vervolgopleidingen en werk. We hebben als doel voor ogen om elk kind kennis te laten maken met de verschillende vakken.

Levensbeschouwelijke visie
Het Talent is een openbare school voor ieder kind. Ieder kind ongeacht de maatschappelijke, culturele en levensbeschouwelijke achtergrond is van harte welkom op het Talent. We vinden het belangrijk om kinderen kennis te laten maken met de maatschappij en ze daar op voor te bereiden. Vanaf groep 6 gaan kinderen aan de slag met verschillende culturen en geloven. We streven ernaar om kinderen zo voor te bereiden op te toekomst dat ze onbevooroordeeld door het leven kunnen gaan.

Diversiteit
Graag willen we nog iets verder in gaan op de diversiteit. Er wordt namelijk erg vaak gesproken over mannen in het onderwijs, er zijn te weinig mannelijke docenten en dus zouden de jongens te weinig aandacht kunnen krijgen. Wij hebben 3 mannelijke medewerkers in de onderbouw en 4 mannelijke collega's in de bovenbouw rondlopen en zij werken prima samen met onze vrouwelijke collega´s. Wij willen graag laten zien dat diversiteit in het onderwijs totaal niet nodig is! Om diversiteit nog meer tegen te gaan zijn de leerlingen in de onderbouw ook verplicht om alle talentvakken een keer gegdaan te hebben. Zo gaat elk meisje een keer met techniek werken en elke jongen een keer koken in de keuken. Mocht u vragen hebben over diversiteit en de manier waarop wij daarmee om gaan dan hoor ik graag van u! U kunt altijd een mail sturen of bellen voor een afspraak.

Pedagogische visie
Wij willen onze leerlingen stimuleren dat ze hun gevoelens aan elkaar en aan de leerkrachten kunnen laten zien. Door open en eerlijk tegen elkaar te zijn kunnen we de school tot een veilige en fijne omgeving maken. Wij vinden het belangrijk dat kinderen zich op emotioneel gebied laten zien en zo ook ontwikkelen. Dit willen we bereiken door zelf het goede voorbeeld te geven. Door consequent te handelen en een open houding aan te nemen hopen we dit te bereiken. Geduld en vertrouwen zijn daarbij zeer belangrijke waarden.

 

                                                           

Kinderen mogen fouten maken, wij zijn er van overtuigd dat je van fouten leert. We streven niet naar perfectie maar naar een veilige school waar kinderen het fijn vinden om te leren en zich gehoord voelen. Deze veiligheid willen we samen maken door altijd eerlijk en open naar elkaar te zijn. Kinderen leren kinderen van school kennen en daarbij maken ze kennis met verschillende leeftijden en culturen, zo leren ze omgaan met verschillende leeftijden en personen. Een kind wordt altijd gekoppeld aan een jonger of ouder kind uit een andere groep. 1 keer in de week lunchen deze kinderen samen in de klas en meerdere malen per week moeten ze samenwerken aan verschillende vakken. Het oudere kind leert het jongere kind verschillende dingen en ze leren omgaan met elkaar. Voor het oudere kind is dit ook heel goed want hij/zij leert zo hoe hij/zij stof moet overbrengen op anderen. Het oudere kind krijgt een verantwoordelijkheid omdat hij/zij voor een jonger kind moet zorgen.

Iedereen houdt zich aan de regels.
De volgende uitgangspunten staan in onze school centraal om de school tot een veilige en fijne omgeving te maken:

  • Je mag gevoelens tonen
  • Je mag fouten maken
  • Je mag anderen complimenten geven
  • Je mag elkaar helpen en steunen
  • Je mag elkaar aanspreken
  • Je mag je mening geven
  • Je mag doen waar je goed in bent
  • Je mag voor jezelf opkomen

Didactische visie
Leerlingen werken niet alleen maar met kinderen van hun eigen leeftijd, er zijn veel verschillende leeftijdsgenoten uit de andere klassen die hetzelfde vak kiezen als uw kind. Dit is een bewuste keuze, we willen namelijk dat kinderen van verschillende leeftijden samen kunnen werken. Kinderen leren namelijk niet alleen van volwassenen, maar juist heel veel van elkaar! We bieden een breed vakkenpakket aan, naast de gewone verplichte vakken zoals: gym, taal (lezen, schrijven, begrijpend lezen), rekenen en oriëntatie op jezelf en de wereld, bieden we de vakken: tuinieren, drama, muziek, sport (bij het vak sport wordt extra ingegaan op de sporten, we bieden meer vormen van sport aan), beeldende vorming, techniek, koken aan. We hebben een uitgebreid vakkenpakket omdat we kinderen willen ontwikkelen in verschillende vakken en kinderen willen laten uitvinden wat hun eigen talent is. Dit willen we dan blijven stimuleren zodat ieder kind zijn/haar talent kan ontwikkelen. Kinderen die goed zijn in talen en rekenen krijgen extra gelegenheid om op dit gebied verder te ontwikkelen. Alle talentvakken worden in aparte ruimtes gegeven die speciaal zijn ingericht voor het vak. Kinderen uit de onderbouw krijgen vaker afwisseling binnen de vakken zodat ze kunnen oriënteren welk vak of welke vakken ze het meeste aanspreken. Zodra ze naar de middenbouw gaan maken ze keuzes. Per kwartaal kunnen ze een ander vak kiezen. Er wordt bij het indelen van de klassen ten eerste gekeken naar de leerlingen die een vak nog niet eerder gehad hebben en wat de eerste keuze is van de leerling. We proberen kinderen zoveel mogelijk naar hun keuzes in te plannen, mocht dit niet lukken dan zijn deze leerlingen het volgende kwartaal de eerste die ingedeeld worden naar het vak van hun keuze. In de bovenbouw kiezen ze om het half jaar een nieuw vak zodat ze langer de tijd hebben om zich te verdiepen in het vak en er veel van te leren.

De talentvakken zijn gemengde klassen met alle leeftijden door elkaar. Per talentvak staat er één leerkracht en één onderwijsassistent op de groep, we willen graag dat er goed toezicht gehouden wordt in de klas en dat er voldoende hulp geboden kan worden als dit nodig is. De leerkrachten zijn allemaal vakleerkrachten en dus gespecialiseerd in hun vak.